Best Practices in Educational Facilities Investments

Morgan Academy, Dundee, UK-Scotland

Exemplary design categories: community use and involvement, cultural and historical value

How the facility meets the needs of education and communities:
Morgan Academy is a Grade 'A' listed building and a Dundee landmark which was destroyed by fire in 2001. Its restoration involved a complex design to rigid standards, dictated by Historic Scotland, to ensure that the Grade A listed building classification was maintained. This baronial style architecture has been preserved as part of Scotland’s architectural heritage. The building incorporates the historic architecture of the façade while developing a modern teaching facility within the footprint of the original building. he project demonstrates that historical architecture and new designs can be integrated to provide a functional teaching facility in a modern environment. Key architectural features, including the tower and spiral staircase, have been maintained and utilised for special education classes. The bulk of the interior space, however, has been transformed into a bright, modern teaching facility designed to meet the new technological age in learning and teaching. All rooms are equipped with network connections and overhead interactive LCD projectors. The large hall and social area provide a focus and meeting area for the school, enhancing the ethos and sense of belonging for the pupils.

Various sustainability issues were considered, including the use of renewable energy sources, energy efficiency and recycling of materials. Geothermal heat pumps, using natural heat source from the ground, were installed and partly funded from a £100K grant from the Energy Savings Trust. A photovoltaic panel, to produce electricity generated by the sun, will also be installed to power the heat pumps. This will be partly funded by a grant from the Department of Trade and Industry. Sun tubes for natural lighting, local control of room temperatures and presence detectors for lighting were all installed. Stonework, slates, lead and windows were all recycled and timber used was from FSC approved forests.

Involvement of users and the local community in the planning and design process:
This project was implemented through a partnership agreement between client, contractor, consultants, and associated sub-contractors and sub-consultants. The design process was ongoing when the client representatives, which included the headmaster, teaching staff and pupils, joined the project team. All these groups were consulted and about the key features, including spacious social areas and corridors to allow free, unhindered access; extensive use of modern methods to ensure natural light reaches all areas of the building; and a safe environment gained by the extensive use of CCTV and anti-vandal measures.

Activity Areas: -

Project costs: GBP 18,000,000.00

Source: 3rd CELE Compendium of Exemplary Educational Facilities (2006)

  • Global rating average: 0.0 out of 5
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
not rated

User perspectives (6)

“When I first arrived at Morgan, I saw the stonework on the outside of the building. It was amazing! Every little detail was carefully chiselled out.”
Aileen Farquharson S2
“The structure of the hall is stunning. The water in the toilet’s running. The social area is the place to be, With colourful lockers for all to see. We’re almost glad the old one burnt down For now we have the best in town.”
Becky Ward S5
“The hall is the main feature of the school and one of my favourite parts with all the school’s history on the walls and House Boards.”
Rachel-anne Chisholm S2
“The old building had a tremendous character; a solid, reliable chap of intricate design. Now, three years on, walking through the sliding glass doors, I cannot believe I am standing in the same building. The old chap has been renewed, revitalised and refreshed: the same rugged exterior with a modern heart. I notice the brighter, airier and more pleasant atmosphere, which is mostly due to the infusion of light. I am glad to be back."
Kirsty Muir S6
"What I thought about the new school was, ‘wow, this is massive!!!Then when I stepped into the hall I gasped and said, ‘Look at the back wall. It’s the old school outside, inside.”
Blair McDonald S1
“The school is like Dr Who’s Tardis. Old and distinguished on the outside, but inside it’s spacious, modern and designed to meet the educational needs of the modern society it serves.”
Teacher

Images (7)

Drawings (7)

First floor furniture (Registration required)
image/tiff
Credit:
First floor plan (Registration required)
image/tiff
Credit:
Ground floor furniture (Registration required)
image/tiff
Credit:
Ground floor plan (Registration required)
image/tiff
Credit:
Site plan (Registration required)
image/tiff
Credit:
Second floor furniture (Registration required)
image/tiff
Credit:
Second floor plan (Registration required)
image/tiff
Credit: